Eton Mess – dziewiętnastowieczna Anglia zaklęta w pucharku.

Wielu z nas asocjuje Anglię z czerwonymi budkami telefonicznymi, Big Benem, czy herbatą pitą, niekiedy z mlekiem, w czasie podwieczorku , tzw.: 5 o’clock. Innym Anglia przywodzi na myśl wyjątkowo stare budynki najlepszych brytyjskich szkół dla młodych, arystokratycznych wybrańców jak Harrow, Rugby, Winchester, czy wspomniany w tytule Eton College założony przez Henryka VI.

Wyobraźcie sobie, że oto właśnie cofnęliśmy się w czasie i mamy niepowtarzalną okazję oglądać na własne oczy coroczne rozgrywki krykieta pomiędzy Etton a Harrow. Właśnie tego dnia, w oddalonym o 35 kilometrów na wschód od Londynu Eton, serwowano w nagrodę dla uczniów tradycyjny angielski deser zwany Strawberry Pavlova. Jak głosi legenda, zdarzył się wtedy przezabawny wypadek. Otóż olbrzymi, niezdarny Labrador usiadł na koszyku piknikowym, w którym znajdował się owy deser, miażdżąc go kompletnie. Uczniowie nie przejęli się zbytnio tym zdarzeniem i zjedli z apetytem pozostałości po deserze mówiąc, że zmieszany smakuje znacznie lepiej.

Tak podobno narodziła się ta nazwa, a w wraz z nią tradycja wakacyjnego puddingu. Ale jak to zwykle z legendami bywa, istnieją także inne wersje zdarzeń. Podobno deser wypadł z rąk niezręcznego kucharza, a winą obarczył on psa. Inni zaś twierdzą że to chłopcy z Eton maniakalnie mieszali wszystkie składniki puddingów jakie im serowano. Niezależnie od tego jak powstała nazwa deseru tej intelektualnej kuźni Wielkiej Brytanii, smakuje on wyśmienicie z owocami sezonowymi.

Jak go przygotować? Nic bardziej prostego. Wystarczy upiec (wersja dla ambitnych) bezy, bądź je kupić, wrzucić rozkruszone kawałki do ubitej wcześniej śmietany, wymieszać a następnie układać warstwami na przemian z owocami sezonowymi takimi jak truskawki, maliny czy jagody w wysokim pucharku. Na koniec pozostaje nam już tylko delektować się tym jakże prostym lecz wysublimowanym deserem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *